Nytt år och dags att ta tag i träningen.

Ja, nu är Januari snart slut och det börjar bli dags för alla som inte kommit igång med träningen än och ta sig i kragen.

Ett tips är att flera träningsanläggningar och gym brukar i början på året ha Kick Off eller Prova på dagar då du kan testa att träna gratis. Detta är ett väldigt bra sätt om man kanske inte är en van träningsutövare och inte vet vad man tycker är roligt eller vad för något man vill träna. Det är även bra för den som inte vet på vilken anläggning den vill träna.

Om du inte vill börja gå på ett gym, spinning, etc börja istället att ta en rask promenad några gånger i veckan. Det behöver inte vara varje dag om du inte vill detta. Mjukstarta så du bara kommer i gång. Sedan kan du utöka dagarna och tiden. Tänk på att när man tränar kondition så är det bättre att träna i lägre takt och en längre tid än att du springer jätte fort i 5 minuter och tar ut dig helt och hållet så att du inte orkar mer.

Om du istället väljer att börja springa eller jogga ta samma runda varje gång i början för om du inte orkar hela din runda i början så springer du så långt du orkar sedan lägger du på minnet så långt du kom. Sedan går du istället i lagom takt tills du har samlat krafterna lite grann och kan springa en bit till. Fortsätt så tills hela din runda är avklarad. Nästa gång du är ute och springer så ser du till att springa en liten bit längre än du gjorde gången innan!

Om du springer på ett löpband så sätt en tröja eller en handduk över Displayen som visar hur många minuter du har sprungit samt hur många meter. Annars blir det allt för lätt att man tittar ner på displayen alldeles för ofta och känner att man inte kommer någonstans och tappar lite av motivationen eller blir trött.

När du springer eller joggar tänk på att fokusera totalt på din löpning och tänk på andningen. Försök andas precis så som du andas när du bara slappnar av då får kroppen runt syret och du orkar springa längre. Om du känner att du börjar bli väldigt trött så kan du ta några djupa andetag dra in sakta och så långt ner i lungorna som du kan och andas sedan sakta ut. Börja inte hyper ventilera! Oftast räcker det om du andas så några gånger och sedan börjar andas som vanligt igen. Ha inte heller iskallt vatten i din vattenflaska ha det en aning varmare så det inte blir för stor omvändning för kroppen att få iskallt vatten i sig när du är så pass varm.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0